Posts by Gerappa

  1. törvény ezt írja, de ebbe nem mennék bele, nincs helye politikának a fórumon


  Legrégebbi magyar ünnepünk, úgy gondoltam köztudott, hogy a "c" a helyes válasz, ahogy azt a legtöbb játékra pályázó fórumozó helyesen is adta meg.


  Uralkodása idején István még augusztus 15-ét, Nagyboldogasszony napját avatta ünneppé: erre a napra hívta össze Székesfehérvárra a királyi tanácsot és tartott törvénynapot, élete végén ezen a napon ajánlotta fel az országot Szűz Máriának, majd 1038-ban ezen a napon halt meg.

  Az ünnep dátumát Szent László király tette át augusztus 20-ára, mert 1083-ban VII. Gergely pápa hozzájárulásával ekkor emeltették oltárra I. István relikviáit a székesfehérvári bazilikában, ami szentté avatásával volt egyenértékű.

  I. (Nagy) Lajos uralkodásától (1342–1382) kezdve augusztus 20-a egyházi ünnepként élt tovább. Mária Terézia (1740–1780) a naptárakba is felvétette nemzeti ünnepként, továbbá Budára hozatta István kézfejereklyéjét, a Szent Jobbot, amelyet minden év augusztus 20-án körmenetben vittek végig a városon.  3. kérdés: igazad van, rosszul fogalmaztam meg a kérdést. Elnézést kérek érte mindenkitől !!

  Viszont amit a feladatban tudni szerettünk volna, értették a játékosaink és jó megoldásokat is kaptunk hozzá, köszönjük szépen!  10. kérdés: MIt ábrázol a kép? Országalmát. Hol tűnt fel először? Paláston. Ezt is úgy értelmezed hogy félreérthető volt? Elnézést kérek Tőled, én többszöri elolvasás után sem gondoltam annak és a munkatársaim se értették annak, ellenkező esetben konkretizáltam volna, hogy nem arra vagyunk kíváncsiak, hogy a képen látható konkrét országalmáról van szó.  11. kérdés: A legtöbben az Árpád házat jelölték meg, volt aki a Turul dinasztiát. Mindkettőt elfogadtam helyes válasznak, mindkettőért járt a pont. A történelemkönyvek és társadalomtudományi iratok legtöbbször Árpád-házat írnak dinasztiaként.  12. kérdés: ezt egyáltalán nem tartom félreérthetőnek, ellentétben a korábbi felvetéseiddel, ahol igazat is adtam.

  Mit ábrázol a kép? Egy tárgyat, erre vonatkozott a kérdés, hogy azt a tárgyat (rézmetszetet) ki készítette, mikor és hol?  Végül nagyon szépen köszönöm Ördöginek, a dícséretet, tényleg nem volt egyszerű összehozni a kvízt és köszönöm szépen, hogy elfogadjátok a helyes válaszokat.


  Itt köszönöm meg a játékon való részvételt, a rengeteg helyes választ és jó pályázatot!


  Azt szerintem el kell fogadnunk, amit Ophaniel is írt, hogy a történelem (a miénk is) sokszínű és változó. Sajnos nem tud leülni egy szobába két történész aki egy történelmi kort, eseményt ugyan úgy értelmezne, írna le, mesélne el az utókornak.