Rozmowy i pomysły dotyczące gry
-
- PL
- Dyskusje
- Fruity
-
-
Dzieki
-
Mam dwa pytania.
1. Czy jeśli mam np. Dany poziom 50 to tylko przykład to czy jest szansa że może wypaść mi zwój do nauki o poziomie wyższym stanowczo czy zwoje wylatują do poziomu jaki posiadamy czyli max 50.
2. Czy gdy jest event np +10% na składniki kuźnicze i zwoje to działa to w pewnym stopniu na roztapianie także tam otrzymuje się szansę na więcej składników i na zwój? -
1. Nie jestem pewny ale chyba do lvl przeciwnika, nie naszego
2. Tak, działa. Przynajmniej tak zauważyłem
-
Zgłosze pomysł tutaj, nie wiem czy był wcześniej przerabiany ale chodzi mi o coś takiego jak :
Kamienie lub inne stałe ulepszacze na eq, które podnosiły by nam krytyka i blok, ilość oczywiście zależna od lvla i koloru, ale według mnie i wielu innych zwłaszcza wyższych lvlów wniosło by to bardzo wiele do rozgrywki poprzez więcej możliwości odnośnie eq, na wysokich lvlach praktycznie nie da sie wymaksowac bloka czy krytyka bez jakiejś straty czy to w pancerzu czy ataku czy nawet stat
a na niższych lvlach można by było bardziej modyfikować eq i nie być skazanym na Lucka którego jak tylko można kuć to juz praktycznie do konca gry sie nosi byle by ten blok jakiś byłZapraszam do dyskusji
-
Kamienie lub inne stałe ulepszacze na eq, które podnosiły by nam krytyka i blok, ilość oczywiście zależna od lvla i koloru, ale według mnie i wielu innych zwłaszcza wyższych lvlów wniosło by to bardzo wiele do rozgrywki poprzez więcej możliwości odnośnie eq, na wysokich lvlach praktycznie nie da sie wymaksowac bloka czy krytyka bez jakiejś straty czy to w pancerzu czy ataku czy nawet stat
a na niższych lvlach można by było bardziej modyfikować eq i nie być skazanym na Lucka którego jak tylko można kuć to juz praktycznie do konca gry sie nosi byle by ten blok jakiś byłZapraszam do dyskusji
Najpierw podstawy :
10 pkt władania bronią to 1 pkt krytycznego trafienia
10 pkt siły to analogicznie 1 pkt bloku.
Do tego przychodzą wartości od przedmiotów - kryt oraz blok (innych autor nie wymienia więc nie poruszam)
Alternatywą dla bloku jest walka z mniejszymi lvlami - za każdy 1 lvl przewagi otrzymujesz 2% do bloku
Jeszcze do tego przychodzi Tarcza Apolla, czyli 15% więcej bloku na 2h (speed x1 potem czas regeneracji 7 dni boga)
Poziom krytycznego trafienia można jeszcze zwiększyć paktem Honor weterana dający 10% więcej.
Jak te kilka % ma robić tak wielką różnicę podczas walki, to nie 20% aby "wciry" dostawać
Masz 47% kryta a przeciwnik 50% przy obecnym losowaniu to różnicy nie robi może poza tym, że oko inaczej to postrzega.
Gra ma podzielony przydział danych statów.
Podstawowe są ogólnodostępne np czasowe bonusy i trwałe - proszki oraz inne kamyki kupisz na rynku jeżeli są, na aukcji lub handlarza, wypadnie z wyprawy etc.
Drugorzędne są w przedmiotach oraz są wynikiem podstaw - chodzi o pkt krytycznego trafienia, bloku itp.
Wartości końcowe czyli te wartości procentowe. Jak można zauważyć są dość ograniczone. I sens tego jest że takie mają pozostać.
Wartości te są wynikiem zebrania podstawowych oraz drugorzędnych statystyk a do tego są ograniczone maksymalnymi wartościami.
W ten sposób zachowana jest równowaga. Ten dodatkowy blok jest ograniczony czasowo więc jest on wyjątkowo cennym dodatkiem do statystyk.
Przy bardzo ciężkim przeciwniku można dużo zdziałać z tym dodatkiem, Ale krótki czas trwania i długi regeneracji skutecznie ogranicza nadużycia.
Dodatkowe 10% na krytyczne trafienie jest paktem więc zdobycie go wiąże się z kupnem go za walutę premium, więc nie jest to od tak dostępna wartość. Można też zdobyć pakt ze skrzyni boskiego zrządzenia, ale trafienie paktu też nie jest łatwe.
Sensem tej wypowiedzi jest to, że im coś jest cenniejsze względem gry oraz dla gracza tym zdobycie tego jest trudniejsze.
Jest to swoisty mechanizm regulujący, jeżeli w grze znalazłyby się ogólnodostępne kamienie z tymi wartościami to mogłoby to zakłócić równowagę gry.
-
ta gra nie ma żadnej równowagi tak apropo twojej odpowiedzi
-
ta gra nie ma żadnej równowagi tak apropo twojej odpowiedzi
I tyle jest warta Pana dyskusja. Może zamiast wywalać niczym niepoparte wnioski zacznie Pan jakoś konkretniej odpowiadać?
-
Bodzio, szkoda się produkować. Ty napiszesz ładny poradnik, a Oni i tak nie zrozumieją. Użalanie się jest lepsze i tego typu teksty.

Szkoda Twojego czasu i zaangażowania.

-
No i na co ten wywód Bodzio, bo jak dla mnie to twoja wypowiedź nic po za spamem nie wnosi do tematu

Pomysł dobry, sam wymyśliłem coś podobnego tylko że z bardziej rozbudowanymi bonusami i magusem. ale szkoda czasu i klawiatury na przedstawianie tego.
Gra po tych kilku lvlach siedzenia w Brytanii staje się kompletnym ściekiem, z jednej strony różnica w itemkach między takim 130 a 150lvlem jest praktycznie zerowa bo nie ma zwojów i każdy lata lata w tym samym a z drugiej nie ważne co się wykuje nie ma podejścia do wypraw na wyższych lvlach.
Coś tego typu na pewno urozmaiciłoby grę szczególnie tym którym jedyne co zostało to klepanie honoru i lvla.
-
Mnie ostatnio do głowy przyszedł taki pomysł, że ciekawie by było gdyby co jakiś czas (krótszy lub dłuższy) pojawiały się porządne "mini eventy", które trwałyby godzinę. Na przykład przez godzinę trening tańszy o 25%, kucie za mniejszą ilość składników lub jakiekolwiek inne. Z tym, że te "mini eventy" byłyby lepsze niż te co są ogłaszane co kilka dni (np. często są ogłaszane eventy na trening -10% lub -20%, a tutaj byłby trening przez godzinę -25%). Oczywiście nie byłoby żadnych informacji o tych "mini eventach" kiedy i w jakich godzinach by się odbywały, pojawiałyby się losowo. Byłoby to dobre dla graczy, którzy grają regularnie i mają szanse trafić na nie.
-
Z racji tego jak się kumulują rożne buffy z redukcja treningu szansa na microevent z -25% na trening jest praktycznie równa zeru.
Odnośnie eventow na parę godzin takie coś było już kiedyś w przypadku HappyHours, które potem zostały wydłużone do HappyDays.
Jestem pewna, ze eventy na parę godzin spowodowały by wiele skarg od graczy, którzy graja regularnie/codzienie ale nie są w stanie być online "cały dzień" (szczególnie biorąc pod uwagę fakt, iż te eventy są globalne, mamy 31 społeczności gladiatusa a co za tym idzie rożne strefy czasowe).
-
Oczywiście nie byłoby żadnych informacji o tych "mini eventach" kiedy i w jakich godzinach by się odbywały, pojawiałyby się losowo.
W innej grze GF takie niespodzianki robili. Jak pracowałam na zmiany strasznie mnie to denerwowało.

-
Z racji tego jak się kumulują rożne buffy z redukcja treningu szansa na microevent z -25% na trening jest praktycznie równa zeru.
Właśnie nie masz racji bo: 40% (pole treningowe level 20) + 20% (ewentualnie jak ktoś ma "stare" dynie lub zające [które w każdym momencie można wykorzystać - nie tylko podczas eventów]) + 25% (trening w wymyślonym przeze mnie microevencie) to razem daje 85%, więc zostaje 15% kwoty. teraz normalnie można max 80% zmnieszyć koszty treningu więc to mała różnica, a jak ktoś trafiłby na taki microevent to by miał szczęście.
Odnośnie eventow na parę godzin takie coś było już kiedyś w przypadku HappyHours, które potem zostały wydłużone do HappyDays.
Jestem pewna, ze eventy na parę godzin spowodowały by wiele skarg od graczy, którzy graja regularnie/codzienie ale nie są w stanie być online "cały dzień" (szczególnie biorąc pod uwagę fakt, iż te eventy są globalne, mamy 31 społeczności gladiatusa a co za tym idzie rożne strefy czasowe).
Wiadomo, że nie każdy jest online cały dzień, ale właśnie o to chodzi. Grasz i dopisze Ci szczęście to trafisz na taki microevent. Namieszałoby to przynajmniej trochę w tej bądź co bądź nudnej grze. teraz to wygląda tak: że nabijasz złoto, a potem czekasz na Święto Kostiumowe żeby zatrenować. Takie microeventy (różnego typu, nie mówimy tutaj tylko o zmniejszeniu kosztów treningu, a widzę, że rozmowa do tego zmierza) raz jednemu coś jednemu by dały a raz drugiemu. Trochę zróznicowania może by się pojawiło. No, ale to jest moje zdanie i nie każdy musi się z nim zgadzać
Oczywiście nie byłoby żadnych informacji o tych "mini eventach" kiedy i w jakich godzinach by się odbywały, pojawiałyby się losowo.
W innej grze GF takie niespodzianki robili. Jak pracowałam na zmiany strasznie mnie to denerwowało.

No wiesz... tego kto nie trafi na taki microevent to go zdenerwuje, a innego któremu dopisze szczęście i trafi - ucieszy
takie jest życie... -
Właśnie nie masz racji bo: 40% (pole treningowe level 20) + 20% (ewentualnie jak ktoś ma "stare" dynie lub zające [które w każdym momencie można wykorzystać - nie tylko podczas eventów]) + 25% (trening w wymyślonym przeze mnie microevencie) to razem daje 85%, więc zostaje 15% kwoty. teraz normalnie można max 80% zmnieszyć koszty treningu więc to mała różnica, a jak ktoś trafiłby na taki microevent to by miał szczęście.
83% to teraz max

-
83% to teraz max

w jaki sposób?? oświeć mnie proszę

-
pole 40% + microevent 20% + uszaty/dynia 20% + zbroja Neptuna 3%
-
tak właśnie w międzyczasie pomyślałem. a ciekawe czy można jeszcze inaczej: 40% pole + 20% "stare" dynie/zające + 20% "nowe" dynie/zające które można użyć tylko np. podczas eventu Pustynia Koszmaru, Dzika Ferma itp. + 3% zbroja Neptuna
też daje to 83% tylko czy dwie dynie ze sobą zadziałają?
-
stare i nowe nie kumulują się tylko przedłużają czas działania o 1h
Jakby było tak jak mówisz to 5.11 mielibyśmy trening za free
-
a co ma być 5.11? bo prawdę mówiąc na forum nie znalazłem wzmianki o jakimś evencie ;P