Új fórum használati segédlet

 • Kedves Játékosok!

  Köszöntünk titeket az új Gladiatus fórumon!

  Reméljük hamar kifogjátok magatokat ismerni az új felületen és megkedvelitek majd.

  Mivel a fórum nyelvét angolra vagy németre lehet csak állítani, amit valószínűleg nem ért mindenki, illetve maga a fórum használata is kicsit bonyolult lehet, ezért ezzel a leírással szeretnénk segíteni nektek a kezdő lépések elsajátításában.

  De bármi kérdésetek merülne fel, keressétek bátran a csapat tagjait, akár IRC chaten, akár e-mailben vagy a jegyrendszeren keresztül vagy itt fórum pm-ben és segíteni fogunk.

  Az útmutatót folyamatosan bővítjük, kérjük legyetek türelemmel amíg elkészül!


  Tartalomjegyzék:

  1. Regisztráció és bejelentkezés
  2. Magyar részleg

  3. Fórum részek eltűntetése

  4. Új téma nyitása

  5. Privát üzenet írása

  6. Idézés

 • Regisztráció és bejelentkezés


  Kezdjük először is az első lépéssel vagyis a regisztrációval.


  Amikor megnyitjátok az új fórumot, ezt az oldalt fogjátok majd látni.


  forumguide01.jpg


  Itt kattintsatok a jobb felső sarokban lévő pirossal jelölt részre.

  "Login or register"

  Ekkor a következő ablakot fogjátok látni:


  forumguide02.jpg


  A bal oldali mezőben tudsz majd regisztráció után bejelentkezni.

  Meg kell adnod hozzá, a felhasználói neved vagy email címed illetve a jelszavadat.

  A jelenlegi fórumhoz hasonlóan alul található egy négyzet "Remain logged in", tehát, hogy bejelentkezve maradj-e a fórumon.

  Ennek hatására, amíg te magadtól ki nem jelentkezel a "Logout" (Kijelentkezés) gombbal, hiába zárod be a fórumot bejelentkezve fogsz maradni.

  Ennek a bejelölése csak otthoni használat során javasolt, ha egyedül használod a számítógéped, illetve saját mobil eszközön.


  Regisztrálni a bal oldalon található "Register yourself" gomb megnyomásával tudsz, amit a képen egy piros keret jelöl.


  Ezt követően megjelenik egy nyilatkozat amelyet el kell fogadnod.


  forumguide03.jpg


  (Ennek a tartalma hamarosan itt elérhetővé fog válni magyar nyelven.)


  A lap alján található "Accept" gomb megnyomásával tudod elfogadni ezt. A "Decline" gombra kattintva dönthetsz úgy, hogy ezekbe nem egyezel bele, de ez a regisztrációd megszakítását jelenti.


  Ha elfogadtad ezt, akkor megjelenik egy regisztrációs lap amelyet ki kell töltened.


  forumguide04.jpg  Itt meg kell adnod a felhasználónevedet (Username rovatban).

  Legalább 3 és maximum 25 karakterből állhat a felhasználóneved.

  Meg kell adnod az e-mail címed., valamint a jelszavad is kétszer.

  Biztonsági okok miatt a jelszavadnak legalább 12 karakterből kell állnia, melyek között szerepelnie kell kisbetűnek, nagybetűnek, számnak és valami speciális karakternek.

  (A speciális karakter lehet akár szóköz, pont, vessző vagy valami szimbólum pl.:" # & @ { " )

  Továbbá ki kell még választani a nyelvet, ezen a nyelven fog a fórum felülete megjelenni. (Csak angol és német nyelv érhető el)

  És még a "reCAPTCHA" résznél ki kell pipálnod a négyzetet, amivel kijelented, hogy nem vagy robot.


  Végül a Submit gombal véglegesíteni kell a beírt adatokat.


  Ezután már csak egy teendőd maradt. Bejelentkezni az e-mail címedbe és a kapott levélben található link segítségével aktiválni a felhasználói fiókod.

  Ezt követően már teljes körűen használhatóvá válik a fiókod!

 • Magyar részleg


  A fórumba bejelentkezve a képen látható fejléc jelenik meg, az eleje ugyan az, mint amikor nem vagy bejelentkezve, de mellette

  megjelennek a saját beállításaitok is egy legördülő menüben ha az Avatárotokra kattintotok illetve az értesítések és beszélgetések

  (pm) rész is.

  Ezen a fejlécen választhatjátok ki, hogy melyik nemzet fórumrészét szeretnétek megnyitni. Leginkább is esetünkben ez most a magyar tehát a HU jelzésű lesz arra kattintsatok.


  forumguide05.jpg


  Ezután az alábbi rész jelenik meg:


  forumguide06.jpg


  Az alfórumok megfelelő használatához az alábbi leírással igyekszünk segíteni:


  Hírek - Itt fogjátok megtalálni a híreket, rendezvényeket, ajánlatokat, mint ahogy azt a régi fórumon a Játék hírek és Fórum hírek esetében is megszokhattátok.


  Szabályok - Itt a különböző szabályzatokat olvashatjátok el.


  Payment információ - Itt a fizetési osztály bejelentései, fizetéssel kapcsolatos dolgok lesznek bejelentve például ha 1-1 fizetési módnál probléma merül fel.


  Egyéb információk - Itt találhatjátok majd az egyéb információkat.


  Beszélgetés és visszajelzések - Gyakorlatilag ez a rész képezi a fórum nagy részét a hírek mellett. Itt lehet beszélgetni a játékkal kapcsolatban bármiről a megfelelő témában, ez váltja fel a régi fórumon található Forum Romanum részt, illetve a Segítségkérések, Javaslatok, ötletek rész szerepét is ez fogja ellátni.


  Útmutatók - Ide kerülnek a FAQ témák


  Hibajelentés - Itt jelenthetitek a felfedezett hibákat a játékban vagy a fórumon. Viszont arra kérünk titeket amellett, hogy itt közzétesztek egy hibát ugyan ezt írjátok meg jegyrendszeren keresztül is, hogy minél eredményesebben tudjunk foglalkozni a megoldásukkal.


  Localization Feedback (Fordítással kapcsolatos visszajelzések) - Itt a fordító csapat számára tudjátok bejelenteni az esetleges játékbeli elírásokat, téves információkat. Ezeket angol nyelven célszerű megírni.


  Off Topic - Ez a rész a fórumon a szórakozás és kikapcsolódás színhelye, ahol különböző játékokkal tudjátok szórakoztatni magatokat és egymást, vagy bármiről beszélgethettek, nyilván a szabályzat keretein belül, ami nem a Gladiatus-hoz kapcsolódik.

 • Fórum részek eltüntetése


  Ha van olyan fórum rész, amit nem szeretnétek látni a főoldalon ha új hozzászólás érkezik hozzá, az alábbi módon tudjátok eltüntetni.


  1. lépés: Kattintsatok a "Forum" gombra a bal fölső sarokban.


  2. lépés: Keressétek a kis szem alakú ikont. (Lásd a képen.) Jobb oldalt lesz a legutóbbi hozzászólások fölött.


  forumguide07.jpg


  3. lépés: Kattintsatok rá, majd a listában keressétek meg a Magyar közösséget, és az oda tartozó témákat. Vagy amelyeket elszeretnétek tüntetni.


  forumguide08.jpg


  4. lépés: Keressétek meg a nem kívánatos témát, majd szedjétek ki onnan a pipát. Ez után kattintsatok a "Submit" gombra.


  forumguide09.jpg


  Kész is.

 • Téma nyitása:


  1. lépés: Megkeresitek a Magyar részlegen belül azt a részt, ahová szeretnétek a témát nyitni.


  forumguide10.jpg


  2. lépés: Beléptek az adott részlegbe (Pl: Off topic), és rámentek a "Create Thread" gombra.


  forumguide11.jpg


  3. lépés: Itt tudtok minden információt megadni. A Subject részhez beírt szöveg lesz a téma címe. A bekarikázott résznél (Lásd a képet) be tudjátok jelölni, hogy a témátok a fórumhoz, vagy a játékhoz kapcsolódik inkább. Visszajelzések résznél (mivel nincsen külön javaslatok rész, ezért ennek segítségével tudjátok jelezni, hogy a témátok milyen célt fog szolgálni pl: Hiba, Javaslat stb.) több másik címkével is találkozhattok. (Lásd a képen.)


  forumguide12.jpg


  forumguide13.jpg


  forumguide14.jpg


  4. lépés: "Message" részhez bírjátok amit szeretnétek. Ezután a "Preview" gombra kattintva meg tudjátok nézni, hogy előreláthatóan hogyan fog kinézni az általatok írt szöveg, minden a helyén van-e, látszanak-e a képek ha tettetek bele stb.


  forumguide15.jpg


  5. lépés: Egy kis ablak fog felugrani előnézetként.


  forumguide16.jpg


  Ha elégedettek vagytok kattintsatok a "Submit" gombra, és már kész is a téma.

 • Privát üzenet írása:


  1. lépés: Üzenetet írni kétféle módon is lehet.

  • Menj annak a profiljára, akinek szeretnél üzenetet írni.

  forumguide17.jpg

  • Vagy pedig a jobb felső sarokban lévő kis szövegbuborék jelre kattintva, a jobb felső sarokban egy plusz jelet találsz. Arra kattints, és már írhatod is. forumguide18.jpg

  forumguide19.jpg


  2. lépés: Ha az első módszert alkalmazod, tehát valaki profilján keresztül szeretnél üzenetet írni, akkor kattints a kis ember figurára.


  forumguide20.jpg


  3. lépés: Válaszd ki a számodra megfelelőt. "Create Conversation"-ra (Beszélgetés készítése) kattintva, itt a fórumon tudsz üzenetet írni.

  Ezután már mind a két módszerrel a következő felületet fogjátok látni.

  A "Subject" lesz az üzenet tárgya. Egyszerre több felhasználónak is tudsz üzenetet írni. Ezt úgy tudod megtenni, hogy a nevüket beírod a "Participants" (Résztvevők) részhez vesszővel elválasztva.

  Illetve az "Invisible Participants" (Láthatatlan résztvevők) résznél tudsz hozzá adni olyan címzetteket, akiket a többi Résztvevő nem fog látni, mindaddig amíg üzenetet nem ír a beszélgetésbe.  forumguide21.jpg


  4. lépés: A "Message" (Üzenet) részhez kerül az üzenet szövege, ha ide beírtad amit szerettél volna, meg tudod nézni az üzeneted előnézetben "Preview", ha pedig elégedett vagy vele, akkor a "Submit" gombra kattintva el tudod küldeni.


  forumguide22.jpg


  5. lépés: Az elküldött üzenetet a jobb felső sarokban fogod látni a kis szöveg buborék jelnél. Ide kapsz majd értesítést arról, ha válasz érkezett rá.


  forumguide18.jpg


  6. lépés: Üzenetek megnyitása. Kattints a kis ikonra, és kattints az üzenetre.


  forumguide23.jpg


  7. lépés: Privát üzenet küldése e-mail címre. A kiválasztott személy profiljára kattintva, a kis ember figuránál (lásd fent) ezúttal kattints a "Send E-mail" gombra.


  forumguide24.jpg


  8. lépés: Add megy a "Subject"-nél a tárgyat, a "Message" részhez írd be az üzenetet, majd lent a "Submit" gombra kattintva el tudod küldeni. Fontos, hogy ezt az üzenetet nem fogod itt a fórumon megtalálni.


  Fontos hogy a kis négyzet ki legyen pipálva, hogy a címzett közvetlenül tudjon neked válaszolni.

  ("Use my email address as sender address, the recipient can directly reply to me") -> (A saját email címem használata feladóként, hogy a címzett közvetlen módon válaszolhasson.)


  A Team tagok esetében ez az e-mail, az ő hivatalos Gameforge címükre fog érkezni!

 • Idézés:


  Részletek idézése:


  1.lépés: Keressük meg azt a posztot amiből idézni szeretnénk. Van lehetőség az egész posztot idézni, de akár részleteket is. Egyszerűen jelöljük ki azt a részt, amelyiket használni szeretnénk.


  forumguide25.jpg


  2. lépés: "Save Quote" (idézet mentése) elmenti a kijelölést. Ez akkor hasznos, ha több dolgot is szeretnénk idézni. Ha ezt az opciót választjátok, akkor a jobb alsó sarokban meg fog jelenni egy bordó kis téglalap.

  forumguide26.jpg

  A szám a zárójelben attól függően változik, hogy mennyi mindent jelöltetek ki.


  "Insert Quote" (idézet beszúrása) beilleszti a kijelölést, tehát már rögtön írhatjuk is a hozzászólásunkat, mert az idézés már ott lesz.


  forumguide27.jpg


  3. lépés: Amennyiben a "Save Quote"-t választjuk, és kiválogattuk hogy miket szeretnénk idézni, görgessünk le a lap aljára, ahol az új hozzászólást tudjuk írni.


  4. lépés: Kattintsatok a kis bordó téglalapra a jobb alsó sarokba.


  forumguide26.jpg


  5. lépés: Meg fog jelenni egy kis ablak, ahol el tudjátok dönteni több kijelölés esetén, hogy melyik kerüljön előre, mikor melyiket rakja be a hozzászólásba. Amelyik idézést szeretnétek beilleszteni, annál kattintsatok a + jelre. Ha jó sorrendben van, és szeretnétek az összeset gyorsan beilleszteni, kattintsatok a kis fehér négyzetekbe, utána pedig válasszátok az "Insert All Quotes" (összes idézés beszúrása) opciót.

  Ha valamelyikre nincs szükségetek, pipáljátok ki a kis fehér négyzetet, majd kattintsatok a "Remove" (eltávolítás) gombra. Ha nem pipáljátok ki, hogy melyiket törölje, akkor az összes el fog veszni.


  forumguide28.jpg

  forumguide29.jpg


  6. lépés: Az idézés bekerült a hozzászólásba. Előnézetben meg tudjátok nézni, és ha elégedettek vagytok, kattintsatok a "Submit"/ "Reply" gombra.


  forumguide30.jpg


  Teljes poszt idézése:  A fenti módszert alkalmazva kijelöléssel is tudtok idézni egész posztokat, de erre az esetre van egy gyorsabb megoldás is.


  1. lépés: Menjetek az idézni kívánt poszthoz. Ne jelöljetek ki semmit.


  2. A jobb alsó sarokban lesz egy idézés jel:

  forumguide31.jpg


  3. lépés: A teljes poszt bekerült oda, ahol tudod írni a hozzászólást.


  forumguide32.jpg