Az Államalapítás és Szent István király Ünnepe KVÍZ

 • simonyi-szent-istvan-unnep-2015-590x260-csemadok.sk_.jpg  Kedves Játékosok, Fórumozók!  Az Államalapítás és Szent István Ünnepe alkalmából szeretnénk egy történelmi kvízversenyre invitálni Benneteket.


  13+1 kérdésből álló tesztsort kell jól megoldanotok.


  A részvételhez rendelkeznetek kell fórum fiókkal.


  A helyes válaszokat kérjük küldjétek el 2018. augusztus 20 - 23-ig az event@gladiatus.hu e-mail címre.


  A beküldött e-mailnek tartalmaznia kell a fórumos neveteket és e-mail címeteket, valamint a rendezvény ideje alatt a fórumos fiókotok nem lehet tiltás alatt.


  Eredményhirdetés a beküldött váaszk értékelése és összesítése után, az elkövetkezendő hetekben várható.


  Összesen 29 pontot lehet összegyűjteni. A legtöbb pontot elérő jutalma 10 EUR kupon, a 2. helyezett 6 EUR kupon, a 3. helyezett pedig 3 EUR kupon jutalomban részesül.

  Azonos pontszám esetén sorsolunk.


  A Gladiatus.hu csapat tagja nem indulhatnak a versenyen!
  Lássuk is akkor a kérdéseket:  1. Mihez fűződik az augusztus 20-i ünnepség? (1p)

  a) magyar államalapítás

  b) ezen a napon avatták szentté I. István relikviáit 1083-ban

  c) mindkettő  2. Mit jelent a Szeniorátus kifejezés? Ki törölte el? (2p)  3. A középkorban a béke egyik biztosítéka a fejedelmi családok összeházasodása volt. Kikhez adta lányait feleségül Géza? (3p)  4. Ki volt Koppány? (2p)  5. Mit jelent a Levirátus szó? Hogy kapcsolódik a Veszprémi várhoz? (2p)


  6.Mely 3 ellenszegülő főúrral kellett szembenéznie Istvánnak? (3p)

  a) Vazul

  b) Gyula

  c) Ajtony

  d) Koppány

  e) Pázmány

  f) Csanád  7. Egészítsd ki a mondatot! (2p)

  Szent István korában a keresztény uralkodók sorába való belépésnek két elválaszthatatlan feltétele volt: egyrészt a felkent ________________ ________________ el kellett ismertetni a világi hatalmakkal, elsősorban a Német-római Császársággal, másrészt szükség volt az _________________ meglétére.  8. Ki adományozott koronát Istvánnak? (1p)

  a) III. Ince pápa

  b) II. Szilveszter pápa

  c) IV. Henrik császár

  d) III. Ottó császár

  e) VII. Gergely pápa  9. Mettől meddig uralkodott István a Magyar Fejedelemségben és a Magyar Királyságban? (2p)
  10. Mit láthatunk az alábbi képen? Hol ábrázolták először? (2p)


  Magyar_Orsz%C3%A1galma.jpg
  11. Géza fejedelem melyik dinasztiának volt a tagja? Mettől meddig uralkodott? (2p)  12. Mit ábrázol a kép? Ki készítette, mikor és hol? (4p)


  800px-Engraving_of_the_Holy_Crown_of_Hungary.jpg  13. Miről szól az alábbi leírás? (1p)


  "29,5 centiméter hosszú, hengeres nyélre illesztett hegyikristály gömb. A gömb felületére három egyforma, oroszlánra emlékeztető állatalakot véstek. A gömb kissé nyomott, magassága 65, átmérője 73 milliméter. A hegyikristály fejet két virágot formázó aranylemez fogja közre, amiket pántok fognak össze. Fölül egy mágikus csomót („Salamon-csomó”) helyeztek el, ennek bajelhárító szerepet tulajdonítottak. A foglalatra, láncokra függesztett golyókat (összesen 26 darabot) erősítettek, amik a csilingelésükkel a szellemeket tartották távol. A mogyorófa nyelet aranyozott ezüst filigrán díszítés fedi."  +1 Mikor és hol volt az ősbemutatója az István, a király c. rock operának? (2p)  Kellemes játékot, jó megfejtéseket kíván

  A Gladiatus.hu Csapata  Ds.jpg

  afsz.pngchat.pngboard.pnggame.png